Katja Hrvatin Jazbec, Zgodbe mesta in neba

65401_296455620502229_1866095112_n

Katja Hrvatin Jazbec ustvarja slike ter z njimi zgodbe mesta in neba. Umetnica naslikane statične mestne zgradbe povezuje z dinamičnim gibanjem oblakov na nebu, katerim dodaja zvoke in vabljive naslove, s čimer še dodatno zbuja domišljijo opazovalca: Danes je ni v službi, Nekdo kuha kavo, Trije na dopustu, dva na bolniški in en len, Zaradi oblakov niso videli mesta, Na radiu je slišal že davno pozabljeno pesem, V šestnajstem nadstropju raste drevo, Gospod iz desetega nadstropja se ni zavedal, da ravno pozira za akt. Naslovi kakor iz časopisne kronike.

Vse te posamezne zgodbe spremlja video, naslovljen Nebo poje mi, ki prikazuje potovanje oblakov ob spremljavi glasbe. Avtor glasbene predloge je multi-instrumentalist Andrej Hrvatin, uporablja pa turško pihalo ney. Izbor pihala je premišljen in izbran v sodelovanju z umetnico, saj jo, kot pravi, “zvok tega specifičnega pihala asociira na gibanje oblakov”. Jazbečeva nam z uporabo različnih medijev predstavlja videnje kontrasta med mestom, nebom in ljudmi, ki te zgodbe pripovedujejo.

Moderne mestne zgodbe nam s posredovanjem s pomočjo slik pripoveduje tudi Katja Hrvatin Jazbec. Ne nazadnje se iz njenega ateljeja, ki se nahaja pred mariborskim starim mostom, razpira panoramski pogled na Maribor. Avtorica ne preslikava vedute, temveč z uporabo lastnega ekspresionističnega sloga izraža emocije, ki jih nadgrajuje z glasbo, ki pa spet ni zgolj barvna skala glasbenih tonov, temveč sliko neodtujljivo poveže z videom in doda vizualno dinamiko ter zvok. Z radovednimi, prebrisanimi naslovi, ki jih Katja dodaja slikam, ustvari popolnoma nove zgodbe mesta in razkriva, kot pravi, naslednje: “Na večini slik so zgradbe v prvem planu, sestavljene iz ponavljajočih elementov, ostrih linij in kubičnih oblik. Nasproti tem urejenim oblikam mesta, ki lahko delujejo tudi tesnobno se razprostira prelepa veličina neba, ki mi nudi svobodo in mir. Nebo je večinoma v drugem planu in ga slikam v različnih stanjih. Le na dveh slikah nebo stopi v prvi plan in se mesto razkriva zgolj v nekoliko linijah. Vsaki sliki sem dodala naslov, ki opisuje eno izmed manjših zgodb, ki se lahko odvija znotraj nje. Z naslovom ne želim določiti, kaj slika odslikava, temveč s tem samo spodbujam domišljijo opazovalca, ki si lahko domisli svojo zgodbo.

Katja Hrvatin Jazbec s svojim deli raziskuje vpliv sinestezije, torej vpliv delovanja barv na človeška čutila. Poenostavljeno to pomeni, da se nam ob poslušanju glasbe porajajo tudi vidni vtisi, ki so seveda odvisni od posameznika oziroma avtorja. Primer tovrstnega raziskovanja so dela Vasilija Kandinskega, vodje ekspresionistične skupine Die Blaue Reiter, nastale leta 1911 v Münchnu. Člani so iskali poduhovljenost v umetnosti, postavljali različne teorije in povezave s simboliko barv, slikali so sproščeno in intuitivno. Kandinsky (mimogrede, šolal se je pri slovenskem mojstru Antonu Ažbetu) v slikanju raziskuje fiziološke učinke barv in jih primerja z glasbo. S sočlanom Paulom Klee-em sta sprožila povsem nov pristop k ekspresionističnemu slikanju: glasbeno kompozicijo sta upodobila s pomočjo barvne palete.

Nina Jeza, Arists&Poor’s

 

Katja Hrvatin Jazbec  je rojena v Mariboru, leta 1979. Po izobrazbi je profesorica likovne umetnosti, deluje kot slikarka in videastka. Od leta 2005 do 2010 je bila aktivna članica več medijskega kolektiva Trak 47. Nastopali so v različnih klubih in galerijah po Sloveniji in tujini, leta 2010 so v galeriji Pekmez v Mariboru izvedli raziskavo v produkciji zavoda Maska. Kot slikarka je razstavljala tako na samostojnih kot tudi na skupinskih razstavah. Leta 2010 je sodelovala na razstavi galerije DLUM “Primavera-Vabljeni mladi 2010”. Istega leta je postavila še samostojno razstavo slik ob glasbi »MestoNebo« v razstavišču Hladilnica. Kot videastka je bila del glasbeno vizualnega rituala MARIBOrient skupine Saltana v sodelovanju z glasbenikom Jukeen. Za slednjega je ustvarila tudi videospot za pesem Cosmic citizen, ki je bil predvajan na festivalu Vidim tresk Radia Študent v Ljubljani in na Mednarodnem videofestivalu Narave 10 Bežigrajske galerije II v Ljubljani. Trenutno je predana lastnemu slikarskemu in video projektu »Zgodbe mesta in neba«.

Andrej Hrvatin je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora, ki je oblikoval glasbo za video, ki je del pričujoče razstave. Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih: Helika, Dazhbog Ensemble, TRAK47, Ansasa trio, Essaouira Project, Cana flamenca, Ahimsa, Carmina Slovenica Drum Cafe, Fool Cool Jazz Orchestra Suita Balcanica, LaMuG-ZI, NIMETU, World Happiness Orchestra, Nazr, itd., ter soustvarja glasbo za vizualne (video, likovne inštalacije), plesne, filmske in gledališke produkcije.

 

Galerija Media Nox, Židovski trg 12, Maribor