Klarisa Sipoš, Prebujanje resnice

_515ea7734560d

Ptujčanka Klarisa Sipoš je sveža diplomantka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je letos zaključila študij slikarstva in se tokrat prvič samostojno predstavlja z umetniškimi deli, ki reprezentirajo njeno artistično razklanost med slikarstvom in naravo. S prepričljivim naslovom razstave nas umetnica opozarja na problematiko slovenskih avtohtonih živali ter ogroženih živali v divjini. Klarisa je ljubiteljska biologinja, najbližje pa ji je zoologija. Zoologija je, seveda, znanost o živalskih vrstah. Morda ne bo odveč omeniti, da se med prve zoologe prišteva tudi slavni Aristotel, največji antični mislec in filozof.

Klarisa na zanimiv način združuje umetnost slikarstva ter zoologijo – gre za prepletanje avtoričinega občutenja bistva določene živalske vrste, vsebinsko analizo posameznih živali, meditacijo ob naravnih lepotah, katerim skozi slikarski medij vsakič znova osmisli biološke značilnosti in združuje prvinskost njihovega animaličnega nagona s skoraj sakralnim spoštovanjem čudovitosti življenja, božanske živosti kot take.

Gre torej za poglobljene slikarske študije živalske raznolikosti, za “meditacijo ob pogledu na živalsko kožo, ki namesto krzna izraža resnično hvalnico naravnemu stvarstvu”, kot pravi umetnica sama. Živali so upodobljene v fotorealističnem stilu, kar omogoča natančnejši vpogled v detajle – natančno lahko opazujemo fascinantno kožo bengalskega tigra, kanadskega risa ali nasršen puh mladičev za preživetje boreče se lastovke.

Klarisin študijski način slikanja omogoča opazovalcu, da ne le prepoznava in občuduje slikarske detajle posameznih živali, temveč se zaradi scenske postavitve ter vpetosti živali v naturalistične situacije, ki jim narekujejo določena občutja, z njimi tudi poistoveti ter začuti notranjo vsebnost, morda celo dušo tega živega bitja, njegov strah ali pogum, nemoč ali preživetveni boj.

Sipoševa pri slikanju uporablja akril in olje, predvsem pa kombinacijo obojega. Slika v plasteh, s tankimi nanosi, ki jih zaključi s četrtim ali šele petim nanosom barve. Za natančnost in fine detajle uporablja tanke sintetične čopiče, ki omogočajo fotorealistično slikanje – izrisovanje drobnih posameznosti, ki naredijo sliko dinamično ter ji vlijejo življenjski pulz.

Klarisa Sipoš je slikarska raziskovalka. Skozi umetnost se poglablja v biologijo, z opazovanjem sveta zoologije pa izraža lasten odnos do svetosti življenja. Združuje posvetno in sakralno, biološko in duhovno, realno in imaginarno.

Hvala za vašo pozornost in vljudno vabljeni k ogledu razstave!

Nina Jeza

CID – Center interesnih dejavnosti, Osojnikova 9, Ptuj