MIG 21 – Migracijsko Interdisciplinarno Gibanje enaindvajsetega stoletja

MIG 21 Sodobna umetnost kot Migracijsko Interdisciplinarno Gibanje enaindvajsetega stoletja

MIG21e_vabilo_SLO

MIG 21, mednarodna umetniška razstava na temo migracij, ponuja povsem humanistični odgovor na docela politično vprašanje in povezuje 50 razstavljajočih umetnic in umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Francije, Nemčije, Rusije, Poljske, Češke, Madžarske, UK, Japonske, ZDA, Mehike, Kanade in Avstralije.

V poplavi različnih -izmov smo docela zanemarili tistega, ki nas v resnici edini civilizacijsko vleče naprej. Humanizem kot politični program, nadomestek in zamenjava kapitalizma, ni nikdar v zgodovini zares dobil priložnosti. Res je, da smo humanistično noto uspešno ocelofanili v različne, tudi moderne oblike umetnosti, in da jo pod krinko ohranjanja človečnosti tam zaenkrat še tudi čvrsto držimo. A razmislek, ki ga sproža MIG 21, je zanimiv ravno zato, ker ponuja povsem humanistični odgovor na docela politično vprašanje.

MIG 21 povezuje umetniške vizije ter humanistične vrednote z različnimi mediji, vizualnimi, zvočnimi in interdisciplinarnimi, kar je v Sloveniji novost. Na ogled bodo slikarska, kiparska, fotografska, video dela, likovne in intermedijske instalacije, bioumetnost in znanstveno-umetniška raziskovalna dela. Gre za izbor paradigem, ki se na omenjenem področju dogajajo zadnjih 30 let, s posebnim poudarkom na vsebinskih in interdisciplinarnih povezavah med vizualnim in refleksivno-tehnološko-inovativnim.

50 domačih in tujih umetnikov in umetnic med 7. oktobrom in 3. decembrom 2016 v KIBLA PORTALU, v stari industrijski hali, preurejeni v razstavišče, razstavlja umetniška dela na temo migracij, med njimi: AES+F (RU), antiAtlas of Borders (FR), Žarko Bašeski (MK), Mirsad Begić (SI), Marko Brecelj (SI), Bureau d’Etudes (FR), Julijana Božič (SI), Jakov Brdar (SI), Matej Čepin (SI), Ksenija Čerče (SI), Heather Dewey-Hagborg (US), Tina Dobrajc (SI), Adam Donovan (AU), Jure Fingušt (SI), Metod Frlic (SI), Jusuf Hadžifejzović (BA), Marko Jakše (SI), Jovan Joca Jovanović (RS), Adela Jušić, Andreja Dugandžić (BA), Stojan Kerbler (SI), Aleksij Kobal (SI), Herlinde Koelbl (DE), Oleg Kulik (RU), Matjaž Lenhart (SI), Zbigniew Libera (PL), Jan Macko (CZ), Ivan Marušić Klif (HR), Nika Oblak & Primož Novak (SI), Ana Pečar (SI), Špela Petrič (SI), Monika Pocrnjić & Petja Janžekovič (SI), Matjaž Požlep (SI), Ale de la Puente (MX), RIGUSRS (SI), So Kanno & Takahiro Yamaguchi (JP), Jože Slaček (SI), Zora Stančič (SI), Mladen Stilinović (HR), Robertina Šebjanič (SI), Jože Šubic (SI), Aphra Tesla (SI), Jane Tingley (CA) & Michal Seta (PL), Raša Todosijević (RS), Uroš Weinberger (SI), Ulrich Wüst (DE), Brigitta Zics (HU/UK), Srdjan Živulović (SI).


 

Skrajšana oblika naslova razstave MIG21 simbolizira rusko letalo, prestreznik v lepem vremenu, narejeno v prejšnjem stoletju, ki še danes velja za najhitrejše sovjetsko producirano letalo, ki pa je bilo Rusom neuporabno, ker v prvotni izvedbi ni bilo primerno za bojevanje.

Migracijsko interdisciplinarno gibanje 21 je tematsko vezano na migracije in z njimi povezane procese, ki so danes medijski strah in trepet, ob čemer mimogrede pozabljamo, da je migracija kot premikanje v prostoru in času nujno potrebna tako za človeški obstoj kot tudi za umetnost. Transdisciplinarnost umetniških pristopov kot osrednji koncept MIG21 povezuje vse medije, forme in vsebine umetniškega izražanja in je odsev trenutnega stanja družbe, ki ga hkrati zaznamuje vizionarstvo sodelujočih umetnic in umetnikov. Dela, katerih časovni razpon sega od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes, so vsebinski, konceptualni in emotivni odziv umetnosti ob aktualnih svetovnih dogodkih.

Na razstavi je na ogled 120 disperzivno selekcioniranih umetniških del, od klasičnih vizualnih, ki omogočajo direktno analogno izkušnjo do sodobnih intermedijskih instalacij, ki kot dodana vrednost zaokrožujejo temo gibanja energije v fizikalnem in biološkem domicilju, s katerimi 66 umetnikov iz 15 držav obravnava skupno temo: migracije.

Nina Jeza