Miha Kosmač, Intriguing duality

Miha Kosmač je novopečen diplomant ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Že v času študija se je posvečal predvsem likovnemu obvladanju in raziskovanju karakterja, kar je tudi povezovalna tema tokratne spletne razstave. Umetnik se nam predstavlja z diptihi, v tehniki tuš na papir. Narisal je portrete ljudi, kombinirane s portreti psov. Avtor predstavi pse kot zrcalne podobe ali ogledala ljudi: včasih imitirajo, drugič kontrirajo, spet tretjič je povezava osebna ali pa gre za čisto abstraktno asociacijo. 

Cilj umetniškega projekta je ustvariti ultimativnega super-zlobneža (ang. supervillain). “Zver v človeku ali človek v zveri postane z diptihi še bolj izrazit.” Avtor tako najprej upodobi ljudi, katerih portreti so nastali bolj načrtno in kontrolirano, kasneje pa jim je dodal še portrete psov, ki so bolj primarni in spontani, ter izrazito nekontrolirani. Risba s tušem na papir oziroma perorisba je način risanja s peresom, brez popravljanja ali radiranja. Kosmač v črno-beli tehniki, z izrazno močjo linije in z igro sence, ekspresionistično upodablja portrete ljudi ter primerja njihove obrazne poteze in karakter s pasmo psa. Ta vznemirjujoča možnost, ki s podvojitvijo izraza na dveh ločenih portretih, človeškem in živalskem, buri domišljijo ter sproža zanimive primerjave.

Avtor predstavlja pravzaprav dve plati življenja, dualizem posameznika, njegov notranji konflikt. Fascinantnost njegove pripovedi je prav v resničnosti te risarske primerjave: dualizem življenja in sveta kot nenehni konflikt med dobrim in zlim, lepim in grdim, novim in starim, prihodnjim in preteklim. Risarske poteze Mihe Kosmača so debelejše in osenčene ter nas, tako kot podobe v kombinaciji človek – pes, vizualno zavajajo, saj dajejo vtis tehnike slikanja s čopičem. A to je morebiti povezano tudi z izrazno močjo risbe kot prvinske likovne tehnike. Kot klasična, direktna likovna tehnika, je prav zato v svoji sporočilnosti lahko toliko bolj radikalna.

Miha Kosmač je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je v letu 2012 pod mentorstvom profesorja Ranka Novaka uspešno zagovarjal svoje diplomsko delo. V času študija se je udeležil številnih tekmovanj in razstavljal med drugim v Chaumontu (Francija), Dunaju (Avstrija), Skopju (Makedonija), Zagrebu (Hrvaška), ter večkrat v Sloveniji. Leto študija pa je gostoval na Univerzi uporabnih umetnosti Die Angewandte na Dunaju, kjer je projektno sodeloval z dunajskim studiem za grafično oblikovanje Thies Design. Med svoje večje dosežke šteje 2. mesto za plakat na temo ogroženih vrst, tekmovanja spletne skupnosti Designboom in organizacije Tokio Design Week, na katerem je v svetovnem merilu sodelovalo preko 2.000 oblikovalcev. Omeniti velja tudi prvo nagrado za celostno grafično podobo GAMS – Galleries and Museums Shop, natečaja Ministrstva za kulturo, ki je nastal v letu 2011 skupaj s soavtorico Kajo Kopitar. Predaval je v Sloveniji, na Pechi Kuchi v Mariboru in tudi na Hrvaškem, na Dnevu designa v Zagrebu. Kosmačeva dela s področja ulične umetnosti so bila objavljena v številnih revijah, med drugim v svetovno priznani angleški reviji Graphotism ter reviji balkanske regije Kontejner.  Trenutno ilustrira za Tribuno, s katero se je predstavil na 10. Bienalu slovenske ilustracije, sodeluje s studiem IlovarStritar, zasnoval pa je tudi podobo letošne jubilejne Magdalene, 15. festivala kreativne komunikacije, ki bo maja potekal v Mariboru.

Izjava umetnika: ˝Ilustracija je zame strast. Je nekaj, kar me pomirja. Meditacija,˝

Linki: http://www.behance.net/mihakosmach  ;  http://mihakosmach.tumblr.com