Mojca Krajnc, “Cockta, pijača naše in vaše mladosti”

Krajnc-e-vabilo

Mojca Krajnc je zaključila študij likovne pedagogike na Univerzi v Mariboru pod mentorstvom profesorice, akademske slikarke in ilustratorke Petre Varl, kjer se je izurila v risbi, ki v obliki ilustracije tudi danes ostaja njen vodilni likovni izraz.

Mojca Krajnc deluje na prehodu med komercialno podobo in umetniškim delom. Ukvarja se z ilustriranjem knjig, zraven tega pa je ustvarila tudi številne druge prepoznavne podobe, ki jih srečujemo na spletu, v revijah ali na jumbo plakatih. Teme, s katerimi se vsakodnevno srečuje, so povezane z modo, življenjskim stilom, interierjem, portreti in industrijskim dizajnom. Uporablja različne materiale in tehnike, od svinčnika in papirja, do računalniške tehnologije, kljub vsemu pa v svoje kreacije zmeraj poskuša vključiti tradicionalne tehnike risanja.

Eksperimentira sicer z različnimi mediji in materiali. Iz lesa ustvarja intarzije, ki nosijo ilustratorsko vsebino in oblikovno vizualnost. Intarzija je sicer okrasni element na lesenem pohištvu, največkrat izdelan iz lesa različnih barv.

Sposobnost ilustratorja je, da vizualno in z minimalističnimi sredstvi izraža pripoved v obliki slike.  Ilustracijo izvorno povezujemo z jamskimi slikami, v starem veku z egipčanskimi papirusi in kasneje tudi s srednjeveškimi iluminiranimi rokopis. Skozi vso zgodovini so bile ilustracije pomembne spremljevalke najpomembnejših zgodovinskih literarnih del, od Svetega Pisma, Iliade in Odiseje, do Božanske komedije ter Don Kihota, če omenimo res le nekatere. Zgodovina umetnosti kaže dolg seznam pomembnih ilustratorjev, pri čemer tudi slovenski niso nobena izjema, če omenimo le nekatere: Hinka Smrekarja, Mikija Mustra, Marlenko ali Marijo Lucijo Stupica.

Umetnica je v nenehnem stiku z vsem, kar se dogaja na sodobnem kreativnem področju, k čemur nenazadnje sodi tudi poznavanje del priznanih oblikovalcev in fotografov. Njen zgled so so predvsem sodobni ilustratorji Jason Brooks, Jasper Goodall, David Downton ali Sanna Annukka, opazen je tudi vpliv modernizma oziroma Warhola, Basquiata, Kandinskega, Matissea, spremlja pa tudi grafitarje, kot so Banksy, Jef Aerosol ter Invader.

Mojca se je danes (pre)usmerila predvsem na sodobno področje grafične ilustracije, natančneje v digitalno ilustracijo. Digitalna ali računalniška ilustracija nastaja z uporabo novih medijev, torej računalnika in programov, ki simulirajo tradicionalne načine risanja. Umetnica se stilsko navezuje na grafiko, kjer ni manevrskega prostora za teksture ali sekundarne likovne elemente, v njenih grafičnih delih pa so poudarjene predvsem sproščene linije, čiste ploskve in izrazita barvna paleta, s katerimi dviguje prepoznavnost svojega modernega ter samosvojega stila. Z močnimi barvnimi kontrasti ohranja prepoznavnost risbe, hkrati pa presega zgolj estetski učinek in ilustraciji vliva potrebno mladostniško svežino.

Mojca Krajnc je ena od avtoric ilustracij (še vedno) priljubljene in pristno slovenske pijače Cockte. Zgodovina Cockte sega v leto 1953, ko se na trgu pojavi kot prva gazirana brezalkoholna pijača v bivši Jugoslaviji. “Cockta, pijača naše in vaše mladosti” iz začetka osemdesetih še danes sodi med najbolj prepoznavne slogane ter v nas budi nostalgijo. V letu 2015 je umetnica v sodelovanju s Cockto zasnovala novo grafično podobo z unikatnimi ilustracijami in novim sloganom: “Cockta. Ustvarjena drugačna. Zame.” Legendarna znamka je predstavljena z ilustrativnimi obrazi, ki upodabljajo okuse te priljubljene pijače.

Poleg digitalnih pisanih ilustracij so na ogled tudi light-boxi in video predstavitve ilustracij iz serije Selfie shoes, ki simbolično predstavljajo hojo. Blizu so ji tudi motivi iz sveta mode in ‘lifestyle-a’ , zato so v razstavo vključene tudi designerske pobarvanke in broške.

Mojca Krajnc je freelancer, ki ustvarja lastne projekte in uživa v estetiki močnih barv, povezanih z nežnimi linijami ilustracij umetnic z romantično dušo in močno samopodobo, ki sta venomer vključeni v oblikovalski proces. Njeni dve primarni strasti sta tako ilustracija in grafično oblikovanje, čeprav ima, kot pravi, izredno rada tudi slikarski medij, a ga je bila zaradi nezainteresiranosti trga prisiljena postaviti malce na stran.  “Moje delo in prosti čas nista ločena, ker svoje delo tudi živim,” pravi.

Nina Jeza

 

artKIT, Glavni trg 14, Maribor