SOSED K SOSEDU – Szomszéd a szomszédhoz

Galerija Keptar, Madžarska, 10.9. – 10.10. 2021

Razstava mariborskih sodobnih likovnih umetnic in umetnikov s simboličnim naslovom “Sosed k sosedu” – “Szomszéd a szomszédhoz” predstavlja promocijo slovenske kulture in umetnosti na Madžarskem. Pobudnica razstave je generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček. Častna pokrovitelja sta župana pobratenih mest Maribora in Sombotela, Aleksander Saša Arsenovič in András Nemény. Njen namen je poglabljanje sodelovanja, sosedskega dialoga in medsosedskih odnosov med državama Slovenijo in Madžarsko.

Že star slovenski pregovor pravi, da je “dober sosed boljši kot deset stricev” ali “dober sosed je zlata vreden!”. Skupno tem pregovorom je, da izražajo temeljno vrednoto dobrih sosedskih odnosov in takšno je tudi sporočilo razstave. Z razstavo mariborskih umetnikov se občinstvu predstavlja Slovenija, letošnja slavljenka 30. obletnice samostojnosti, predsedujoča Svetu Evropske unije v obdobju od 1. julija do 31. decembra in ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021. Razstavo so v ta namen podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru, Mestna občina Maribor, ter tudi Zavod za turizem Maribor.

Kuratorki razstave sva se odločili, da koncept in raznorodnost umetnin, tako po likovnih zvrsteh kot po slogovno formalni plati, poveževa v pregledno celoto, ki prikazuje umetniška dela aktivnih umetnic in umetnikov, ki so ali rojeni, ali kakorkoli drugače povezani z Mariborom. V izboru del so zastopane vse klasične likovne zvrsti, četudi – kot običajno – precej prednjačijo slikarska dela na platnu zelo različnih dimenzij, sledijo pa jim skulptura in dela na papirju – grafika in risba, vključeni sta tudi vezenina in sodobnejša oblika vizualne umetnosti – video. Umetniška dela so vsebinsko izbrana na širšo temo odnosov, za katere je v prvi vrsti najbolj potrebno medsebojno zaupanje, ki je pravzaprav pomensko izrazito močna beseda, s katero zajemamo bistvo pričujoče razstave, ki naj promovira kulturni dialog med državama in pobratenima mestoma.

V Galeriji Képtár smo postavili na ogled umetnine 32-ih izbranih slovenskih umetnic in umetnikov: Saše Bezjak, Ide Brišnik Remec, Andreja Brumna Čopa, Bogdana Čobala, Marjana Dreva, Darka Golije, Samuela Grajfonerja, Nataše Grandovec, Stojana Graufa, Aleksandre Saške Gruden, Natalije Juhart, Milana Ketiša, Jasne Kozar, Zmaga Kovača, Albina Krambergerja, Anke Krašna, Blažke Križan, Slađane Matić Trstenjak, Marijana Mirta, Draga Moma, Ludvika Pandurja, Polone Petek, Vojka Pogačarja, Boruta Popenka, Gregorja Pratnekerja, Ota Rimeleta, Mihaela Rudla, Lucije Stramec, Natalije Šeruga Golob, Viktorja Šesta, Jožeta Šubica in Vlaste Zorko.

Skupinska razstava reflektira na potrebe dobrih sosedskih odnosov, saj raznolike umetnine zajemajo širok opus tematik, od ljubezni do bližnjega ali narave, razumevanja in sprejemanja raznolikosti zakonov, običajev ali kakršnih koli medsebojnih sporazumov, ki so osnova za družbene skupine ali družbo kot celoto. Te povezave namreč lahko temeljijo na sklepanju prijateljstev, ljubezni, solidarnosti, podpori, rednih interakcijah ali kakšnih drugih (z)vrsteh družbene odgovornosti in zavezanosti. Medosebni odnosi uspevajo le z nepristranskim in vzajemnim kompromisom, ki ga oblikujemo v okviru družbenih, kulturnih in drugih vplivov, česar bistvo je čutiti tudi v razstavljenih umetniških delih. Umetnost nedvomno je tisto »sredstvo«, ki s svojo estetsko vrednostjo in nepristransko sporočilnostjo nevtralno nagovarja posameznika kot družbo.

Razstava v središču Železne županije je tudi odraz pomembnosti Sombotela kot kulturnega in izobraževalnega stičišča za Slovence na Madžarskem. Promovira sožitje in sobivanje v skupnem srednjeevropskem prostoru. Na ogled so umetnine mariborskih avtorjev različnih generacij, ki se predstavljajo z individualnimi umetniškimi deli, združujoč raznolike tehnike in likovne stile v toliko, kolikor so si različni njihovi umetniški karakterji, kar daje dogodku še poseben pečat. Osnovni povezovalni koncept je sklepanje prijateljskih vezi in s tem povečanje prepoznavnosti Podravske regije, omogočanje raznolikih možnosti, spodbujanje kreativnosti ter povečanje vključenosti sodelujočih in vseh zainteresiranih.

Umetnost je bila, je in vedno bo navzoča. Je zgodba, ki jo zapustimo naslednjim generacijam. In če ima ta zgodba še dovolj zgovorno idejo ter močno vsebino, o nas pove toliko več in na toliko lepši način. Podprimo torej takšne zgodbe, umetnice in umetnike ter čezmejno povezovanje. Spodbujajmo entuziazem in predanost ljudi, ki verjamejo ter hkrati dokazujejo, da lahko z umetnostjo premikamo meje: tako tiste v glavah kot tudi fizične.

Nina Jeza in Mojca Štuhec

Dodaj odgovor