Tomaž Sahernik a.k.a. Tom Saiom: Am I an Artist?

65733031_10220521819774389_987803260733620224_o

Tom Saiom se s pregledno razstavo v Hladilnici v mariborski Pekarni javnosti razgalja prvič. Gesta je simbolična, ko dojamemo, da nam umetnik v resnici odpira vrata svojega ateljeja, kar naključnosti “udejanjenega trenutka”, torej konceptualno transformacijo zgolj ustvarjanja v pop-up predstavitev in situ. Razstaviščni prostor nadomesti atelje, pregledna postavitev omogoči formo. Vsebina, ki umetnika v resnici primarno zanima, se spretno zakamuflira v vprašanje, ki si ga postavlja ne le vsak umetnik, temveč tudi sleherni obiskovalec galerije.

Torej: ali je Tom Saiom umetnik?

Ideja pop-up razstav, kakršni smo priča v Hladilnici, se je začela že dobro desetletje nazaj v še vedno vodilni umetniški prestolnici, v New Yorku. Temeljni razlog za to je bil preprost in popolnoma enak ostaja tudi danes: pomanjkanje prostora za razstavljanje umetniških del. Pop-up postavitve omogočajo obiskovalcu obogateno izkušnjo, za razliko od večine tradicionalnih muzejev in galerij, saj ga spodbujajo k pristni interakciji z umetninami, omogočajo neposredni stik ne le z umetnikom in njegovim delom, temveč (in morda predvsem) tudi s prostorom, v katerem ustvarja, in časom, ki ga koncipira na artistični, vsakič neponovljiv način. Naključna “vzniklost reprezentacije” dopušča celo svojevrstno javno kuriranje, torej dejanski premik forme in s tem vsebine, kjer umetniško delo zares postane odvisno od uporabniške izkušnje. Pop-up exhibition je konceptualno tako kratkoročna umetniška razstava; s pragmatičnega vidika, ki je v tem primeru še posebej pomemeben, pa omogoča boljšo (beri: hitrejšo) prepoznavnost mladih umetnikov in posledično njihov morebitni prodor na umetniški trg.

Tomaž Sahernik a.k.a. Tom Saiom je leta xxxx pod mentorstvom profesorice in priznane slovenske slikarke Anke Krašna, ki je študente usmerjala predvsem k lastnemu umetniškemu izrazu, zaključil študij likovne pedagogike na Univerzi v Mariboru. Že petnajst let deluje tudi kot zdravstveni tehnik, zaposlen je v privatni kliniki SeneCura v Grazu. Rad pomaga ljudem v nesreči, to ga posebej dopolnjuje, saj si s tem “čisti karmo”, kot pravi.

V Hladilnici se s pop-up razstavo, ki zajema njegov pregled umetniških del od študija do danes, prvič predstavlja samostojno.

Umetniški izraz Tomaža Sahernika je spontan in impulziven, kar se kaže prevsem v izboru barvne lestvice in naključnosti formatov. Njegova postavitev zajema nekakšen ‘umetni realizem’ našega obstoja, s katerim smo dosegli vrh človeškega absurda in ga prignali tako daleč, da vprašanje “Kdo smo in kam gremo?” naenkrat ne zveni več domače. Še več. Sodobna realnost, ki je postala črnogleda, se s svetovnimi katastrofami in človekovim vsesplošnim izkoriščanjem, ki sta na rob propada prignala tako naravo kot tudi njeno bistveno kreacijo, torej živa bitja, še naprej ukvarja hipokritično, oholo, dobesedno zavržno.

 

Pop-up razstava ali spontano-vzniklo odprtje v Galeriji Hladilnica, prostori Kulturnega centra Pekarna, Ob železnici 16, Maribor.