Valerie Wolf Gang, (Pod)Zavest

13062217_1046857598695293_8563059585827429033_n

Življenje je lepo, predvsem takrat, ko se zavemo, da je neprecenljivo, in to prav zato, ker je minljivo. To je osnovno sporočilo umetnice Valerie Wolf Gang, ki nam na razstavi predstavlja video instalacijo, naslovljeno (Pod)Zavest. Prostorska video instalacija je sestavljena iz sedmih dokumentarnih izrezov, ki kažejo vizualno podobo naše nehumanosti do sveta, v katerem živimo, ob čemer docela zanemarjamo vrednote, ki naj bi bile bistvene za naš obstoj. Pogojnik zato, ker se tudi avtorica sama sprašuje, ali je kaj takega – torej dvig kulture humanističnih vrednot – v resnici sploh še mogoče.

Umetnica nas v lastno kreativno polje vabi z izrezljanimi vizualnimi sporočili, ki prekrivajo ekran, na katerem predvaja instalacijski video. Tako smo primorani, da posnetek gledamo le „skozi“ avtoričino pozitivno naravnanost; na meta-statičen način nam skuša torej v nezavedni del možganske hemisfere vtisniti sporočila, ki niso „le“ besede. Umetnica Valerie Wolf Gang nas spretno vodi skozi svoj intimni pogled na svet, ki je afirmativen, pozitiven; videom so dodane zvočne spremljave z avtorsko poezijo, v kateri umetnica razkriva dejstva, ključna za vse bivajoče: da se rodi in da živi, da se uči in pri tem razpira lamelo življenja.

Tako so nastali izrezljani slogani Life is good – Življenje je lepo, preko katerega gledamo posnetke naravnih katastrof, poplav in požarov, ki so del vsakdanjika; Enjoy the little thingsUživaj v majhnih stvareh, za katerim se vrti video o revščini in prekerskem delu, delu v nemogočih razmerah. Za napisom Dream imagine believeSanjaj, predstavljaj si, verjemi je vizualizacija, ki priča o nasilju na ulicah, o krajah, pretepih, protestih, ki ponazarjajo globalno agresivnost. Video z napisom Make your dreams happen – Uresniči svoje sanje je na temo črnega petka (Black Friday), ko se v nakupovalnih centrih preriva množica kupcev v trgovinah zaradi popustov in histerije potrošništva nasploh. Video Relax – Sprosti se prikazuje industrijsko prehranjevanje, masovno proizvodnjo živali, ki jih pobijamo na in kot po tekočem traku – za hrano. Dokumentarec z naslovom Do more of what makes you happy – Delaj več tistega, kar te osrečuje pripoveduje o trgovini z belim blagom, o nelegalni prostituciji. Še napis Worry less live more – Skrbi manj, živi več nam pripoveduje o „gostoljubnosti“ do migrantov, ki je le začasna ali navidezna ali pa je sploh ni, s popolnim umanjkanjem razumevanja drugačnosti in bistva sočutja.

S pozitivnimi napisi umetnica opozarja na medijsko vsakdanjost, ki jo vsakodnevno spremljamo na televizijskih ekranih, časopisih, radiu, spletu. Razkriva medijsko napihovanje, ki je očitna posledica kapitalizma in informacijske dobe, opozarja na medijsko vojno, ki smo je bili nedolgo tega deležni ob primeru balkanske vojne vihre. Dotakne se seveda današnje migrantske eksplozije, ki povzroča preplah med ljudmi, ki migranta razen na ekranu v živo niso niti videli, a so prepričani, da jim je škodoželjen.

Poplava negativnih informacij na socialnih omrežjih, negativni in sovražni govor, ki razpihuje sovraštvo, tali humanizem in manipulira s čustvi ljudi, povzroča zatorej negativno propagando, ali, če parafraziramo bodočega kramp-predsedniškega kandidata:“Some bad PR going on here.“ Ta povzročaja negativno ter nerealno sliko v naši podzavesti. Podzavest (freudovsko nezavedno) je pa duševna aktivnost, ki močno ali celo odločilno vpliva na človekovo ravnanje, s čimer je travmatizirajoči krogotok sklenjen.

Valerie Wolf Gang nam je tokrat, hvala Bogu, obrnila sliko.

Nina Jeza

Izjava umetnice:

„Kot umetnica, ki poleg umetniških projektov za svoje preživetje delujem tudi v televizijski produkciji, se zavedam močne manipulacije, ki jo ima televizijski medij. Vem, da ima televizijska realnost drugačno realnost, kot si jo predstavljamo, hkrati pa izkorišča nesrečo ljudi za večjo gledanost in senzacionalne novice, ki polnijo denarnice. V svojem opazovanju industrije in uporabnikov opažam, da ljudje čedalje manj reagirajo na različne tragične novice, saj dojemajo svet s televizijskih ekranov kot drugo realnost. Novice o lačnih ali žejnih ljudeh jih ne ganejo, rajši ostanejo v svojih udobnih foteljih in si odprejo čokolado, prestavijo TV program in poiščejo drugo oddajo, ki jih nasmeji. Delo (Pod)zavest je novejše produkcije in ga posvečam vsem, ki so v zadnjih mesecih izgubili življenja zaradi takšnih in drugačnih dogodkov, ki smo jih spremljali v medijih – v upanju, da se zavestno osredotočimo na sedanjost in s pomočjo preteklih izkušenj znamo delati boljše korake, ki bodo vplivali na drugačno prihodnost. Življenje je (lahko) lepo.“ (Valerie Wolf Gang)

Valerie Wolf Gang (1990) se pri ustvarjanju posveča videu in sodobnim umetniškim praksam.  Estetsko zahtevna videastka v svojih delih največ pozornosti posveča aktualnemu družbenemu dogajanju. Video obravnava kot skupek družbenih znakov, s pomočjo katerega prikazuje protislovja z izostrenim vizualnim jezikom. V Ljubljani je dokončala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter diplomirala na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici na področju umetniškega videa in digitalnih umetniških praks. Študij je nadaljevala na magisteriju Medijske umetnosti in prakse s specializacijo iz video filma in sodobne umetnosti. Svoje teoretično in praktično znanje je izpopolnjevala tudi na filmski akademiji FAMU v Pragi in na umetniški akademiji ESAD na Portugalskem. Aktivno je vključena v različna področja sodobne umetnosti in produkcije, video in filmske projekte, mednarodne razstavne selekcije ter umetniške rezidence.

 

Leto produkcije: 2016, idejna zasnova, priprava videov in avtorska poezija: Valerie Wolf Gang, laserski izrez napisov: v3d.si, avtorja glasbe: Chairs in Kevin MacLeod

Videi so kombinacija avtorskih posnetkov z različnimi posnetki s telefonov, ki so jih delili ljudje kot priče različnih dogodkov in naravnih nesreč.

KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor