ZDSLU: Mladi avtorji

44811237_1836338603102455_2481488518577127424_n-1

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov ZDSLU je nacionalna stanovska organizacija in strokovno združenje profesionalnih likovnih umetnikov, ki živijo in delujejo v slovenskem kulturnem prostoru in hkrati najstarejše društvo na področju likovne umetnosti pri nas. Prve oblike organiziranja likovnih umetnikov so obstajale že od leta 1898, kmalu za tem, že leta 1899, pa je bil sklican tudi prvi ustanovni zbor Društva likovnih umetnikov. Zveza pomaga pri predstavljanju regionalnih društev in posameznikov v slovenskem in tujem prostoru, organizira domače in mednarodne razstave, predvsem pa z nasveti, razlagami in pojasnili pomaga svojim področnim društvom in njihovim članom pri razvoju, predstavitvi in promociji sodobne umetnosti v širši družbi.

Umetnost je bila in bo vedno navzoča. Nujnost obstoja preprečuje, da bi se do nje obnašali arogantno. Umetnost je zgodba, ki jo puščamo novim generacijam – z vsebnostjo zgovornih idej ter kreativnih vsebin lahko namreč pove še toliko več in na toliko lepši način.

Skupinska razstava, naslovljena Mladi avtorji, predstavlja mlado slovensko vizualno sceno, ki kaže pregled mladih umetnikov in umetnic, starih do 35. let, ki delujejo v Sloveniji in so ali še zaključujejo študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Mladi avtorji se skušajo predstaviti slovenski ter posledično tudi mednarodni javnosti.

Razpis Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je pomembna gesta, katere namen je iskanje mladih, perspektivnih in obetavnih umetnikov; da podpremo talent ter nagradimo vedoželjnost, raziskovanje in drznost sporočanja mladih umetnic in umetnikov. Izmed osemdesetih prijavljenih umetnic in umetnikov je strokovna žirija izbrala enaintrideset najbolj prodornih, da jim omogoči skupinsko razstavo v rezidenčni galeriji ZDSLU. Razpis skuša omogočiti mladim, še neuveljavljenim umetnikom, da z angažiranim sodelovanjem pritegnejo pozornost stroke ter tako na lažji, predvsem pa hitrejši način pridejo do možnosti skupinskega in kasneje tudi samostojnega razstavljanja svojih umetniških del.

Umetniki so del narave in družbe, saj je umetnost v resnici ogledalo družbe. Danes smo do sodobne umetnosti zelo kritični. V njej ne vidimo in ob njej ne občutimo ničesar. Dogaja se, da niti gledamo več ne: ne hodimo na razstave in pozabljamo na galerije. Sodobna umetnost nam ne ugaja. Na enak način je tudi družba postala apatična. Dobrega skorajda ne zaznavamo več. Zato je prav s tega stališča nujno, da umetnost napreduje tudi v časih, ki ji niso naklonjeni. Da s pomočjo lepega premagujemo tegobe vsakdanjosti. Pozabljamo, da je na svojstven način vsak človek umetnik. Celo več: umetniški vtis ni nekaj, česar bi se bilo moč priučiti – to je občutek, ki navdaja pristnega gledalca ob zavzetem opazovanju. Tako je moč trditi, da smo vsi sposobni oblikovanja likovnih vtisov; tisto, kar nas pri tem preči, je največkrat le naše lastno zaprto obzorje ali pa nezainteresiranost za kulturo v obče. Čas je sicer relativen pojem, a ravno umetnost ga obvlada – zamrzne ga v trenutku nastanka ter posledično, z dovolj inovativnim ali pogumnim pristopom, celo povzdigne v večnost. Najpomembneje pri umetnini je, da izraža idejo in z njo postane zgovorna, ima vsebino, ki ne presahne in katero lahko čez čas razumemo tudi v novem pomenu in jo lahko tudi drugače ovrednotimo.

Sodelujoči umetniki prihajajo iz različnih likovnih področjih in so si tudi tematsko različni. Prav tako pa imajo različne umetniške izkušnje. Sodelujoči mladi umetniki in umetnice so Kristina Bastelj, Katja Bogataj, Tamara Bregar, Gašper Capuder, Domen Dimovski, Patrik Dvorščak, Jure Fingušt, Jure Grom, Betina Habjanič, Đejmi Hadrović, Polona Ipavec, Klara Jager, Natalija Juhart, Dora Kaštrun, Milan Ketiš, Tina Konec, Alja Košar, Nina Koželj, Blažka Križan, Slađana Matić Trstenjak, Matija Medved, Tina Mohorović, Petja Novak, Anja Podreka, Markus Röder, Anja Seničar, Kaja Urh, Sanja Zamuda, Jure Zrimšek, Jon Žagar in Klara Žvokelj.

Nabor mladih umetnikov na razstavi Mladi avtorji v Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov zagotavlja zanimivo raznolikost, hkrati pa nudi tudi izvrsten vpogled v aktualno sliko trenutnega stanja med mladimi ustvarjalci.

Nina Jeza, Arists&Poor’s