PRISOTNOSTI, Metka Krašovec in umetniki – skupinska razstava

metka_vaba a5_pdf

Slikarka Metka Krašovec je prejemnica Prešernove nagrade 2017 za življenjsko delo, za njen izjemen in prepoznaven slikarski opus, in ena najbolj ustvarjalnih in cenjenih slovenskih slikark. Leta 1977 se je zaposlila na ALUO v Ljubljani kot docentka za risanje in slikarstvo, in kot izredna in redna profesorica se je do upokojitve leta 2008 posvečala generacijam študentov na Akademiji. Študentov ni usmerjala le kot predavateljica in mentorica, temveč je skozi slikarski medij raziskovala in tudi pogojevala misterij življenjskih resnic in vrednot.

Živost umetnosti zagotavlja dejansko življenje umetnika, in temu se Metka Krašovec z vso predanostjo konstantno posveča. Njena slikarska prezenca, značilen in prepoznaven kolorit ter obsežen in raznovrsten opus je bodočim slikarjem izzivalen vir navdiha in je v tem smislu pričujoča razstava pravzaprav edinstvena priložnost za »soočenje« profesorice in njenih študentov, danes uveljavljenih umetnic in umetnikov.

Ob 31-letnici profesure slikarke Metke Krašovec smo na njeno željo v Kibla Portalu v Mariboru v sodelovanju z ljubljansko Galerijo Equrna pripravili edinstveno skupinsko slikarsko razstavo, ki sooča dela profesorice in njenih študentov v pregledni in reprezentativni formi. Skupinska razstava, naslovljena PRISOTNOSTI (po danes že znameniti seriji slik Metke Krašovec iz začetka devetdesetih let), predstavlja pregled skupinske dinamike, izvirajoče iz vznemirljivih, vsakokrat drugačnih in docela individualističnih komunikacijskih vrzeli, ki jih s sodelovanjem družno presegata mentor in njegov učenec.

Razstava bo zagotovo zapisana v slovensko umetnostno zgodovino, saj pomeni prvi neposredni pregled tridesetletnega mentorstva slikarke Metke Krašovec na ljubljanski likovni akademiji, pri čemer pregledno zajema prav vse pri njej študirajoče generacije. Metka Krašovec je iz tega prostranega bazena umetnikov izbrala 31 tistih, s katerimi se družno predstavlja na razstavi v Mariboru. Na enem mestu omogoča direktni vpogled v tridesetletno mentorsko udejstvovanje, katerega posledice so gotovo vidne še danes, hkrati pa gre za prisostvovanje udejanjanju »čiste« umetnosti, ki je onkraj tridesetletne subverzivne misije, s katero je Metka Krašovec obkrožila kozmos slikarstva, risbe, grafike in literature, razprla klobčič onomatopoije, ki se ji (tudi) reče življenje. Kuratorja razstave sta Arne Brejc (Galerija Equrna) in Nina Jeza (KID KIBLA).

Hvala, slikarka Metka Krašovec. Kot je rekel Rok Predin, če smem še enkrat ponoviti: ”Njena zapuščina niso le njena dela, temveč tudi mi, vsi njeni nekdanji študenti.”

Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Boštjan Mesarec, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga Golob, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik in Živa Žitnik.

metka krasevec

 

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor