Ana Pečar, Nečrkovni zapis

1042524020_2

Slika pove več kakor tisoč besed. Govori tudi takrat, ko besede sicer umanjkajo, izginejo ali so celo prepovedane. Slika je univerzalna govorica, ki z nagovorom najpomembnejšega človekovega čuta prestaplja meje zaprtosti, ujetosti ali strahu. Ni ji namreč mar za vsebinsko dojetje dejanskosti, dovolj ji je formalizirana realnost oziroma svet, ki je ujet v trenutku sobivanja makro in mikro kozmosa in je preveden v slikovni zapis.

Gre za neslišno govorico narave, ki jo umetnica nadgrajuje v ritmične kompozicije ter z video inštalacijami prevaja naravne forme v slikovne umetniške zapise. Njena umetnost temelji na raznoliki dediščini in je sestavljena iz večih slojev nevidne realnosti.  Umetnica sledi klasični likovni vsebini – ritmu, strukturi, kompoziciji, perspektivi, svetlobi in barvi.

Združevanje mikro in makro kozmosa, ki dopolnjujeta in dograjujeta eden drugega, opozarja na dejstvo, da kozmos že sam po sebi predstavlja skladnost, dovršenost in popolnost, da je narava že sama po sebi popolna, česar ljudje velikokrat ne vidimo več. Umetnica nam tako z videom naravo približa, jo usmerja, umirja valovanje vode, pospešuje gibanje meglic in ustvarja prepričljivo simetrijo.

Govorica trenutka, ki to ni, a nam vendarle vsak izmed ujetih momentov govori po svoje, da bi s pomočjo video montaže čudovita vzporedna življenja, ki jih v naravi dojemamo samoumevno ali pa sploh ne, zaživela v celostni upodobitvi.

Nina Jeza, Artists&Poor’s

 

Ana Pečar, rojena leta 1974 v Mariboru, je video umetnica in raziskovalka novih pristopov na področju intermedijske umetnosti. Študirala je likovno pedagogiko na Univerzi v Mariboru, kasneje se je izpopolnjevala na umetniški šoli Corcoran v Washingtonu. Udeležila se je umetniških rezidenc v Italiji, Španiji, na Norveškem in v Jordaniji, v letu 2012 pa se bo udeležila še treh, in sicer v Avstriji, Estoniji in ZDA. Imela je številne samostojne in skupne razstave ter performance po Evropi in svetu. Njena umetnost fokusira na ritmu, utripu časa in kompoziciji.