Artists&Poor’s ft. D’SUN, DJDiaRoom

DJDiaRoom: D’SUN

– video 18:52

DJ performans z dializnim aparatom, na festivalu Kiblix 2017

2,5 x 2,5 x 2,1 m leseno ogrodje, plastični ovoj, bolniška postelja, DJ set s kasetofonom, zvočniki, naslanjač, 2 leseni omarici z zdravili, prazna embalaža zdravila Baxter, časopis Večer, kasete

Umetnik: Damir Pečnik a.k.a. D’SUN

Diagnoza: akutna odpoved ledvic

Trajanje zdravljenja: 9 ur

Produkcija: Artist&Poor’s

Ko-produkcija: KID KIBLA

DJ diaROOM

performans / instalacija

četrtek, 9. 11. 2017, ob 20. uri

Intermedijski DIA-J performans DJdiaROOM pomeni odmik od klasičnega DJ seta v angažirani, politično nekorekten performans, s katerim D’SUN vzpostavlja parcialni – torej subjektivni –  vzporedni svet. Omejenost izraznosti tehnologije na tehnično povezanost objekta in subjekta s pomočjo paradnih konjev sodobne DJ instrumentalistike v performans je nadgrajena z vdorom realnega: z dializnim aparatom, s pomočjo katerega subjekt v performansu ne kreira zvoka, temveč z njegovim delovanjem vzpostavlja vsakič znova pogoje za realno bivanje, ki naj ta zvok sploh omogočijo.

Razsežnost omenjenega povezovanja realnosti in fikcijskega presežka, po-ustvarjenega s pomočjo sodobnega multimedijskega aparatusa, je prav v nujnosti ponovitve realnosti: medtem ko performans od umetnika zahteva prisotnost, angažiranost in kreativnost, je dia-J perforiran s krvnim posegom, transplantacijo osnovne življenjske tekočine, ki na eni strani onemogoča mobilnost subjekta, po drugi mu pa ravno s pomočjo participativne tehnologije recipročno vrača življenje.

DJdiaROOM je performans, ki z direktnim – izrazito kliničnim – pristopom k povezovanju avdia, videa, navidezne resničnosti in realnosti ne le teoretično, temveč z uporabo dializno medijske aparaturne instalacije tudi do »smrti« vzpostavlja eksploatirani stik med tukaj in zdaj.

Welcome in-to dia-J machine.

Damir Pečnik aka D’SUN je rojen 1974 na Ptuju. Na glasbeno sceno se je po petletnem premoru vrnil leta 2013 z nastopom na KIBLIX-MFRU, letos pa se predstavlja z DJ/VJ performansom. Fuzija funka in eksperimentalne glasbe, nadgrajena z Damirjevim značilnim kreativnim nabojem, ki obiskovalcem ježi kožo, bo ob kolaborativnem trčenju z digitalnim vizualnim svetom na svojstven način osmislila letošnjo temo festivala.

produkcija: Artists&Poor’s, 2017

koprodukcija: KID KIBLA, 2017