DLUM: PRIMAVERA (Vabljeni mladi in nagrajenci PRIMAVERA 2012/13)

37607838_1342975782502128_1407064889993723904_n

Nagrada Primavera, katere idejni oče je dolgoletni predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor, slikar Peter Vernik, nosi ime mojstrovine Sandra Botticellija, in s tem tudi vsebinsko opredeljuje razpis, na katerem žirija izbira prispela dela nadarjenih mladih avtorjev.

Pomlad je delo mladega Botticellija, katere  naročnik je bil vizionar Lorenzo Veličastni de’ Medici, in ki je »Sodčka« povzdignilo v zgodovino kot enega izmed utemeljiteljev slikarstva. Primavera ni zgolj slikarsko dovršena celota – gre za sliko, ki nosi kompletno simboliko prebujenjskega obdobja in označuje alegorijo rojstva renesanse, istočasno pa opominja še na pomembnost vloge naročnikov-mecenov, ki so za tovrstna prebujenja še kako pomembni. Medičejci so, denimo, podpirali vse največje renesančne umetnike, ne le Botticellija. Vzgajali so mladega Michellangela, prenašali muhe Leonarda da Vincija, suportirali Donatella, Brunelleschia, Fillipa Lippija, Verrocchia in druge mlade umetniške genije, s čimer so lastnoročno omogočili rojstvo renesanse v Firencah.

Podobno logiko poskuša spodbujati tudi razpis za nagrado Primavera: omogočiti mladim, še neuveljavljenim umetnikom, da s sodelovanjem pritegnejo pozornost strokovne žirije ter tako na lažji, predvsem pa hitrejši način pridejo do možnosti skupinskega, v primeru osvojene nagrade pa celo samostojnega razstavljanja svojih umetniških del. Tematsko se Primavera osredotoča na rojevanje, prebujanje, rast, oživljanje – torej na osvežitveni, mladostniški življenjski impulz, katerega v sebi skrivajo umetniki in njihova dela. Podpira talent in pridnost, nagrajuje vedoželjnost, raziskovanje ter drznost sporočanja.

Dela, skladna omenjeni viziji organizatorja, sodelujejo v izboru za nagrado Primavera.

TINA MOHOROVIĆ, MILAN KETIŠ, JAN KREČ, SLAĐANA MATIĆ TRSTENJAK, EDUARDO OLIVEIRA BENTUB, SONJA PIŠEK, NUŠA ROZMAN, KLAVDIJA KUHARIČ, MIHA KOSMAČ, NIKA PETROVIĆ, NIK ANIKIS SKUŠEK.
Spoštovani.

Letošnja Primavera 2013 se dodeli diplomantu Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, mlademu ilustratorju Mihu Kosmaču.

Miha izkazuje velik umetniški potencial, ki ga z rednim sodelovanjem na prestižnih umetniških razpisih in natečajih že zdaj oblikuje v prepoznavno formo. Njegovi portreti, izraženi v prvinski likovni tehniki, preprosti perorisbi, odražajo značaje portretirancev, njihove osebnostne lastnosti, ki jim prav z izrazno močjo risarske linije vliva življenja. Ni namreč pomembno, kdo je portretiranec, pomembno je, da portret adekvatno izraža njegov karakter.

Avtor je na natečaj poslal deset moških portretov, katerih sicer ne prepoznamo, saj ne upodabljajo kakih znanih osebnosti, a so prav zaradi tega še toliko zanimivejši – v vsakem obrazu, tudi zgolj z izrazno silo črte, ki nastane pravzaprav v enkratnem procesu ustvarjanja, je mogoče prepoznati značilnosti posameznih karakternih lastnosti, kar je tudi glavni avtorjev namen. Risba kot podlaga vsakršnega umetniškega dela je najpomembnejša – ne le, da omogoča prepoznanje avtorjevega sloga, temveč s prepričljivostjo njene uporabe še dodatno zvišuje estetsko vrednost dela.

Nagrajencu v imenu žirije in organizatorja iskreno čestitam.

Zraven glavne nagrade strokovna žirija vsako leto podeli še takoimenovane Listine Primavera, ki jih pridobijo umetniki, ki prav tako kažejo izreden umetniški potencial in samostojnost lastnih umetniških pristopov. V tem smislu Listini Primavera 2013 prejmeta Eduardo Oliveire Bentuba in Milan Ketiš.

Povzemam besede kolega žiranta, akademskega kiparja Marjana Dreva, “Milan Ketiš v svojih delih dosledno združuje ves razpon slikovnega polja, ki ga razume skozi specifični potek linij in v njem združuje elemente abstraktnega ter figuralnega v živo organsko materijo, kar dokazuje v sliki z naslovom Strupena študija akta.

Likovni kritik Mario Berdič je o drugem prejemniku Listine zapisal: “Eduardo Bentuba je razvil svoj prepoznavni, blago geometrijsko stilizirani slog s svetlobno prežarjenim koloritom in kontrastno učinkujočimi ekspresivnimi deformacijami ter občasnim akcijskim dripingom, ohranjujoč značilno krajinsko in figuralno motiviko ob žanrski tematiki iz vsakdanjega življenja v svoji domovini. Umetnik namreč prihaja iz Portugalske in z eksotično motiviko in žarečim koloritom blagodejno poživlja domačo likovno sceno.”

Sama bi dodala, da Milan Ketiš obiskuje šele drugi letnik ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, a v svojih študijah že kaže lasten umetniški slog in izraznost ter išče svojstven način slikanja figure. Eduardo pa je slogovno zelo izoblikovan mlad slikar – njegovi muzikantje, ob vsem toniranju barve, iskrivo zaživijo in nam vlivajo občutek, da lahko glasbo tudi slišimo.

Spoštovani zbrani. Zgolj še kratek zaključek, preden dokončno spregovorijo umetniška dela. Umetnost je bila, je in vedno bo navzoča.

Ta nujnost obstoja preprečuje, da bi se do nje obnašali arogantno. Umetnost je zgodba, ki jo puščamo novim generacijam – z vsebnostjo zgovornih idej ter kreativnih vsebin o nas lahko pove še toliko več in na toliko lepši način.

S tega stališča je dejstvo, da se na razpis za nagrado Primavera 2013 ni prijavilo več kakor deset umetnikov, lahko tudi zaskrbljujoče. Sprašujem se, kdo je temu kriv. A po drugi strani prav nobena številčna kvantiteta ne more nadomestiti kakovosti prispelih del.

Tako bi v prihodnje morebiti kazalo razmisliti o širši diseminaciji in promociji razpisa samega, s čimer gotovo ne bi trpela niti umetniška vrednost potencialnih prispelih umetniških del, hkrati pa bi tako omogočil strokovni žiriji več možnosti izbora in širšo podporo še neuveljavljenim umetnikom.

Hvala.

Nina Jeza, Artists&Poor’s