Vladimir Leben, Das Leben hinter den Gittern

ZAREŠETKANI LEBEN

Povsem tiho živim svoj ne preveč osamljeni Leben tu za rešetkami. Gittern sind die Nachfragen des Kunstes. Umetnost mi je v uteho, skozi pozabo vsakdanjih bedastoč drsim lastnemu antipodu naproti. Želel bi se srečati z drugo platjo resnice; z ono, ki umetniku odpušča nedostojnost ravnanja ter brezbrižnost mišljenja. Der Elefant und ebenso der Pinguin zu sein.Neotesan in trdoživ. Od tu, izza rešetk, se odločam o biti ali nebiti – vse delo, vsak notranji motiv, vsakršna dostopnost se zgolj omejuje s pretegovanjem v pribežališču nevrotičnega vsakdana, srečujoč se z lastnimi možganskimi zapredki. Ampak tukaj, na drugi strani Gajbice, na pokriti strani življenja, se smem rešetkati sam. Gospodarji cirkusa se oddaljijo neslišno, svoja mesta odstopijo, hvalabogu, čistemu zraku in svobodnemu prostoru. Odkrije se košček jasnine za morebitno kreativnost. In ta je, še zmeraj, naša lastna. Navsezadnje smo živali, živali izza rešetk, cirkusanti globalizirane modernosti. Eden za drugim skačemo v manežo, perverzno nastavljamo hrbte dreserjem. Ob mraku se pa zatekamo v svoje kletke, oblizujoč si rane in tuleč hvalnice mesečini. Skrivnost bivanja za rešetkami se postavlja pod muzajoč smehljaj – zaprem se, naslikam si zid, okrepim individualni artistični prostor. Izginem onkraj lesene palice. Ohne Kunststoff-Additive. Umetnik, ki noče biti umeten.

Petja Janžekovič a.k.a. Artists&Poor’s

Vladimir Leben, rojen 1. januarja 1971 v Celju, je odraščal v Sevnici. Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter Akademijo za likovno umetnost je obiskoval v Ljubljani. Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med odmevnejše sodi projekt Galapagos, del projekta se nahaja v stalni zbirki Umetnostne galerije Maribor. Je soustanovitelj Muzeja premoderne umetnosti. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z animacijo in ilustracijo. Je dobitnik prve nagrade za animacijo na 10. Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2007 in prejemnik Priznanja Hinka Smrekarja na 10. Slovenskem bienalu ilustracije leta 2012.  Živi in dela v Ljubljani. 

“Leben sodi med redke domače likovnike, katerih delo gledalcu brez težav izvabi nasmešek, a zaradi tega ga ne gre jemati nič manj resno. Njegova dela iz novejšega obdobja niso le barvno živahna, vizualno privlačna in vsebinsko topla, ampak so praviloma tudi večplastne metafore sodobnosti, za katere se zdi živalski svet le dobrodošlo, prijazno izrazno sredstvo.” (Vladimir P. Štefanec)

Linki: http://www.premoderno.org/leben/http://www.galapagos.si